A Szakajtó Népzenei Műhely Egyesület pályázatán több szolnoki általános iskola – köztük a mi iskolánk is – részt vett. A program 2022. május 2-án délután két turnusban valósult meg iskolánk aulájában. Célja a 3-6. évfolyamos korosztály népzenei élményekhez juttatása, ismereteik bővítése a népi hangszerekről, személyiség- és közösségformálása a zenekarral kísért közös éneklés során.
     A Sodrás Népzenei Kisegyüttes muzsikája mellett a Szolnoki Népdalkör somogyi ivónótákat és egy gyimesi csokrot énekelt, mely lehetőséget adott arra, hogy a gyerekek a hegedű, a brácsa és a nagybőgő mellett a citerával és az ütőgardonnal is megismerkedjenek. A program különlegessége volt a cimbalom önálló és kísérő hangszerként történő bemutatása.
     A közös éneklésbe sokan bekapcsolódtak, s remélhetőleg néhányan a hangszeren történő tanuláshoz is kedvet kaptak. Remélem, máskor is lesznek hasonló alkalmak, hiszen a magyar népi kultúra ezen ágának megismertetése zenei nevelésünk alapja, élvezete passzív vagy aktív közreműködőként is örömforrás. – Kéri Ildikó –