Az első fél év után, szeptemberre a kertünk nagy sikerrel „átnyaralt”. Sikerült megőrizni a növényeinket miután a nyáron a gyerekekkel többször bementünk gyomlálni, locsolni. A három alkalommal egy – egy a környéken lakó 5. osztályos fiú segített. Nagyon sokat segítettek a karbantartók is, miután az általános locsolást végezték, megöntözték kerti növényeinket is. Így mondhatni, túléltük a nyári szünetet.

Még előző tavasszal a vetéstervet követve, felparcelláztuk osztályonként a területünket, figyelve a társításokra is, így a kertben szeptemberre termett: paradicsom, uborka, három féle tök, cékla, bab, kukorica, burgonya, és ezeket elválasztó nagyon szép képet adó, bársonyvirág és sarkantyúka is. Szeptember és október során szinte folyamatosan „szüreteltünk”, és a gyerekek általában nagy örömmel vitték haza az érett terméseket. Igazából ez volt a munkájukért a fizetség. Illetve a kollégák közül többen lejöttek környezetismeret órát tartani és megismerni „élőben„ a termesztett növényeinket. A komposztálóba, a felhívásomra a kollégák nagyon sok zaccot gyűjtöttek, illetve sikerült külön gyűjtőt elhelyezni a szerves hulladéknak az iskola területén, ami segítette a szerves trágya mennyiségének növekedését.

Novemberben el kezdtük felszedni a nővényeket és a télre gyakorlatilag parlagon maradt a területünk. A tél végén a fagyok elmúltával, illetve ahogy az idő jobb lett, a komposztálóból töltöttünk a földre, és felástuk újra az egészet. Ezzel előkészítettük a tavaszi vetést. Közben a Bereczki gazdakörrel újra felvettük a kapcsolatot, és megkaptuk egy magas ágyás tervét, amit meg akartunk építeni az ő segítségükkel. Nagy öröm volt, mert a tél folyamán, az egyik szülőnk felhívására csatlakoztunk a 72 óra kompromisszumok nélkül kezdeményezéshez, zsákokat varrtunk, amelyeket adományokért eladtunk és befolyt majd 50000 Ft. Ezzel megalapoztuk a magas ágyásokhoz szükséges faanyag megvételének anyagi hátterét. Egy másik nagyon örömteli dolog is „megtalált” bennünket. Az egyik kolléganőnk szülei felszedtek a kertjükből liliomot és nekünk adták. Így a sok liliom elültetésével egy szegély ágyást tudtunk kialakítani, ami ismét csak csinosította kertünket.

Az iskolánknak idén meg kellett újítani az Ökoiskolai akkreditációt. Az Ökoiskolai munkacsoport vezetője Kulinné Kupai Márta igazgató helyettes asszony elkészítette az akkreditációt megújító pályázatot és ezáltal módosítottuk a pedagógiai programunkat is, belevéve az iskolakert nyújtotta lehetőségeket a „Pedagógiai feladataink a fenntarthatóságra nevelés és egészségfejlesztés területén” alcím alatt. Ez megtalálható iskolánk hónlapján.

A kertben lévő futtatót illetve a vízgyűjtő hordót sikerült még lefesteni. Azonban a munkálatokkal eddig jutottunk. Szeptemberben szeretnénk végre kicsinosítani, színesebbé tenni a környezetet illetve végre a ”A nap kertje” logót felfesteni. Erre már megszületett a győztes rajz, amelyet a gyerekekkel fel szeretnénk festeni. A tankerülettől kaptunk egy szétbontott kerítést, melyet a karbantartóink segítségével újrahasznosítunk, és le tudjuk keríteni a kertet! 

Az 2020-21 évi új kerettantervek átdolgozásánál- helyi tanterv kialakításnál- a technikát oktató kollégákkal Vass Lajosné, és Hímer József a technika és tervezés tantárgyba beleépítjük az iskolakert művelését. Egy olyan tankertet, gyakorlókeret szeretnénk végre kialakítani, ahol az ismeretek élet közeli, gyakorlati átadásával többrétűvé tehetnénk a gyermekek képességfejlesztését, munkára nevelését, környezettudatos gondolkodásuk kialakítását.

Bízom benne, szeptemberben, az új tanévünkben, végre elkészíthetjük a magaságyásokat, és folytathatjuk iskolakertünkben a tevékenységeinket! Rengeteg ötlet megvalósítása várat még magára, és remélem, egyre több gyermek tapasztalja meg azt a rengeteg örömet, melyet az iskolakertünk adhat!

Szolnok, 2020. 05. 30.           Lőcsei Eszter