1926., Szeged, írónő    Hangja, ábrázolásmódja összetéveszthetetlen másokéval. Írói világában helyet kap az őszinteség, a barátság, a pajkos játékosság. S ha írógépe mesélni tudna… Billentyűin a betűk megkoptak, a benne lévő papír az idő múlásával megsárgult, de egyszerű kifejezései erőt sugároznak. Nem más ő, mint Janikovszky Éva a híres írónő, aki kevés szóval is varázslatos világot teremtett olvasói számára.

Januárban a Városi Gyermekkönyvtár felhívást tett közzé általános iskolás, alsó tagozatos tanulók számára.  Céljai az írónő életútjának, irodalmi munkásságának, eddigi rejtett kincseinek a megismerése volt. A kiírás arra biztatta a „kis olvasókat”, hogy készítsenek könyvajánlót kedvenc olvasási élményükhöz. A kolléganőkkel úgy gondoltuk, hogy éppen testhezálló a feladat, hiszen a Könyvcimborák programjában idén szép számban vesznek részt 3. osztályos tanulóink. Nagy örömünkre könyvtáros kolléganőnk, Molnárné Moravszki Mária is a program mellé állt. Mi pedig (Pintérné Bakó Zita, Pálné Úrvölgyi Lívia és Garzsikné Barsi Mónika) ötleteinkkel igyekeztünk támogatni a gyerekek munkáját az Égigérő fű c. könyvvel kapcsolatban.

Csodálatos alkotások születtek a 3. a, b és c osztályos tanulóink tollából. Voltak, akik a humor eszközét választották ajánlásuk során, mások szívhez szóló munkákkal örvendeztettek meg bennünket. Valamennyi alkotás a Gyermekkönyvtárban február közepéig megtekinthető. Büszkék vagyunk rá, hogy e nemes kezdeményezésnek Szolnok adott otthont, és iskolánk 43 fővel részt vett ebben.

Nyereményünk két nagy csokoládétorta és az oklevél volt. De hisszük, hogy mi ennél többet nyertünk: lelkes nebulókat, akiknek az olvasás érék lett, és nem utolsó sorban Janikovszky Éva pazar, írói világát. -GBM-