Jedlik Ányos Országos Fizikaverseny

            Második éve vettem részt ezen a versenyen. Hetedik osztályos koromban regionális harmadik lettem. Ebben az esztendőben viszont regionális másodikként továbbjutottam az országos döntőbe, Nyíregyházára.

A verseny három fordulóból állt.:
1. 50 feladat megoldása+versírás+1 kísérlet bemutatása
2. Egy regionális forduló, 50 feladat analógiájára épülő feladatsor.
3. Az országos döntő.

Sajnálattal a verseny szervezése más kézbe került. 2012-ben ugyanis fájdalmas búcsút kellett venni Jármezei Tamás egykori tanár úrtól, a verseny megalapítójától.

A verseny három napos volt, abból az első napon csak a megérkezés és a szálláshelyek elfoglalása volt a cél. Még aznap kedves fogadtatásban részesültünk a megnyitón. A második nap megnéztük a terembeosztást és reggel nyolc órától délután egy óráig megírtuk a három tesztet. (A;B;C). Az „A” feladatsor a legelső fordulóban megírt 50 feladat analógiájára épült. A „B” sor különleges számításos feladatokból épült fel. Az utolsó feladatsor egy mérésen és számításokon alapuló összetett feladatból állt. Ennél a résznél kaptunk rugót, homokot, hasábot, vonalzót illetve vizet. Ezekből az eszközökből kellett meghatározni a lapon kiírt feladatok megoldását. Levezetésképpen a sóstói állatparkot látogattuk meg az ifjú fizikusok társaságában. Majd este kilenc órától kísérleti bemutatón vettünk részt, amiből számos felkerült az „elvégzendő kísérletek” című listámra. Aznap este már kiderült az eredmény…
5. lettem. Az utolsó napon már csak az elbúcsúzás volt és a hazamenetelen volt a lényeg.

A felkészülésben nagyon sokat segített Héreginé Molnár Emese tanárnő. Köszönettel tartozok neki.

Nagy László Ferenc
8. a osztályos tanuló