2014. december 4-én, ebben a tanévben is megrendezésre került a  T-City Kids   szakkör Szolnokon az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban. A szervezők a város általános iskoláiból vártak 6-6 fő 5-6. osztályos tanulókat , valamint egy – egy fő kísérő tanárt.  A Kőrösi Csoma Sándor általános iskola is élt a lehetőséggel, hogy részt vegyen a rendezvényen.

A szakkörön az 5.b osztályból vettek részt tanulók: Cserpák Panna, Egyed Adriána, Juhász Lili, Karácsony Gergő, Nagy Viktória és Tichy Olivér.
Az idei programban a következő témák szerepeltek:
– újrahasznosítható anyagokból, android telefonnal irányítható robotok építése

– látássérültek biztonságos közlekedése

–  Leonar3do (integrált szoftver és hardver platform) .

A rendezvény beszélgetéssel kezdődött arról, mit gondolnak a gyerekek, a technika gyors fejlődése következtében milyenek lesznek a jövő „okos” városai?  Nagyon sok érdekes, fantáziadús ötlet, elgondolás született a gyerekek részéről, amelyekről kiderült, hogy néhány éven belül már valószínűleg a mindennapi életünk valósága lesz.  Például a jelenlegi papír buszjegyet, buszbérletet egy-két éven belül felválthatja a mobiltelefon: felszálláskor a mobiltelefont hozzáérintjük az autóbuszon elhelyezett „kütyühöz” , amely jelzi, hogy szabad utaznunk.

A beszélgetés után ki lehetett próbálni a vakvezető sisakot, amely egy érzékelő segítségével sípoló hangjelzést ad, ha valamilyen akadály kerül az utunkba.

Majd különböző háztartási hulladéknak számító anyagokból (például műanyag  tejfölös doboz, műzlis papírdoboz )  és elektromos vezérlő „kütyükből”  robot építésre került sor, amelyek mozgását androidos mobiltelefonnal lehetett (táv)irányítani.

Végül a Leonar3do –val lehetett ismerkedni, amely virtuális valóság környezetet képes teremteni: térben lehet objektumokat, tárgyakat alkotni, változtatni, elemezni. Ezáltal a virtuális tárgyakat körbejárhatjuk, benézhetünk alá, fölé, mögé. Bemutatásra került egy 3 D nyomtató, amellyel különféle alakú tárgyakat (például szobor, kerékpárlánc, autó) lehetett létrehozni, térben kinyomtatni.

A gyerekek nagyszerűen érezték magukat, élménydús délelőttöt töltöttek az Agórában. Nagyon sok új és érdekes tapasztalattal tértek vissza az iskolába.

A rendezvényen készült fotók minden bizonnyal évek múltán is segítenek majd az élmények felidézésében.

Szikra Zoltán