Itt a várva várt nap! 14:50-kor indultunk a laborba. Az iskola előtt várt már a busz. Amikor megérkeztünk, még nem láttuk a Széchenyi gimnáziumot, de amint egy kicsit beljebb mentünk, már meg is pillantottuk az épületet. Mielőtt beléptünk volna, Ibolya és Ildikó néni elmondták a viselkedési szabályokat. Utána felmentünk a 2. emeletre, és a folyosó végén már ott is volt a labor. Három fős csoportokra osztottak bennünket,  de én “szerencsére” kettes csoportba kerültem. Bementünk a terembe, és ott elmondták a labor rendjét, és alá is kellett írni, hogy tudomásul vettem azt. Ezután végre jött a kísérletezés. Az első kísérlet a mészkő oldódása volt.Erről kezdtek beszélni a tanárnők. Megmutatták a mészkövet, elmondták a tulajdonságait. A következő kísérlet a Csináljunk esőt!  volt.A Bunsen-égőt meggyújtottuk, majd  fölé egy vas háromlábat tettünk, és arra  pedig egy lombik került kb. 100 ml. vízzel, amit lefedtük még egy kis üveg fedővel. Itt az volt a feladatunk, hogy megfigyeljük a párát, ami az üvegcsében keletkezik.  A következő kísérlet az oldódás volt.  Egy gömbölyű lombikba vizet tettünk kb. a feléig, és a vízbe káliumpermanganátot szórtunk, itt megfigyelhettük az oldódás jelenségét. (Nagyon szép lila lett a víz.) Majd a következő kísérletben szódabikarbónát tettünk egy vékony üvegcsébe, majd arra engedtünk egy kis vizet, és megfigyeltük, hogy milyen fehér lesz a víz.

Csírázó bab

Ildikó néni elénk rakott egy babot, először azt hittük, hogy ez a tüdőnek egy kisebb változata, de nem. Elkezdtük lefejteni a bab külsejét, és utána le is rajzoltuk.(Szerencsénk volt, mert mi kaptuk a legnagyobbat és a legkifejlettebbet. Utána Ildikó néni megint elénk rakott egy babot, de ez már nem volt annyira kifejlett, mint az előző. Leszedtük ennek a héját is, és kettészedtük. (Nagyon szép volt a belseje.)

Papucsállatka – Sorban odamentünk  a mikroszkóphoz, és megnéztük a papucsállatkákat, de nem csak azt láthattuk, hanem zöld szemes ostorost is. Szaruégetés: Mind odagyűltünk egy asztal köré, és körbevettük Ildikó nénit. Először egy  emlős állat szőrét égetett el, majd pedig egy kígyópikkelyt. Nem volt valami kellemes szaga! Szerintem nagyon érdekes és tanulságos volt ez a „kirándulás”. Beszámoló: Acsai-Kocsis Áron